Botezul este o ceremonie realizata pentru primirea in comunitatea de credinciosi a noului membru. Cu aceasta ocazie copilului i se ofera un nume nou, crestin, in prezenta familiei si a prietenilor. In plus, i se atribuie de catre parinti si familie o pereche de nasi care sa ii fie alaturi in credinta si viata si in timpul primirii sale in sanul bisericii si comunitatii de enoriasi.

Botezul este un moment foarte important pentru toti cei credinciosi. Cu toate acestea, astazi, credinta nu este intotdeauna singura motivatie pentru care inca se practica ceremonia de botez. Altminteri, este o ocazie perfecta pentru a reuni intreaga familie si pentru a sarbatori existenta pruncului vostru.

Ce trebuie sa stiti despre organizarea unui botez?

Desi exista numeroase datini si traditii pe care va veti stradui sa le respectati astfel incat intregul eveniment sa fie de bun augur, exista anumite chestiuni care pe care trebuie sa le aveti in vedere in privinta organizarii.

In primul rand, odata ce stabiliti de comun acord toate aceste date, puteti alege sa trimiteti din timp prietenilor si familiei invitatii de botez Bucuresti sau in orice alta localitate, in functie de domiciliul vostru sau preferinte. Asadar, acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati astfel incat sa trasati in linii mari ce trebuie sa faceti pentru organizarea unui botez de exceptie:

  •        Stabilirea locatiei – Odata ce ati decis perioada in care vreti sa faceti botezul copilului vostru, primul pas este sa discutati cu preotul de la cea mai apropiata biserica de casa.

Va trebui sa aflati daca trebuie aranjat un serviciu special sau daca botezul face parte din serviciul principal dintr-o zi de duminica. Este important sa le precizati ziua in care doriti sa aiba loc ceremonia si numele nasilor. Este posibil ca la anumite biserici sa va intrebe mai multe despre propria voastra credinta si parere despre botez, precum si in cazul nasilor.

  •        Alegerea nasilor de botez – In mod traditional, nasii erau alesi pentru propria lor credinta puternica, astfel incat sa ii poata insufla si copilului  aceeasi incredere in acceptiune cu valorile credintei lor. Dar astazi nasii sunt alesi mai degraba in functie de gradul de prietenie si apropiere de parintii copilului.

Cu toate acestea, acordati o deosebita atentie alegerii nasilor potriviti, gandindu-va la rolul pe care acestia il vor putea juca in viata copilului vostru. Puteti raspunde la intrebari precum: oare peste 10 – 15 ani o sa pastreze legatura cu copilul vostru? O sa va poata oferi voua sau copilului sprijinul lor neconditionat, mai ales atunci cand este necesar?

  •        Cermonia de botez –  In cazul in care ceremonia de botez este tinuta in special pentru copilul vostru si nu ca parte dintr-un serviciu principal, precum slujba de duminica pentru enoriasii din zona, ii puteti ruga pe toti cei dragi – chiar evidentiind asta in acele invitatii de botez – sa fie prezenti cu cel putin 10 minute inainte de inceperea ceremoniei. E posibil ca botezul pentru copilul vostru sa nu fie singurul eveniment din acea zi, iar prezbiterii sa trebuiasca sa respecte un program foarte bine stabilit.

Rugati-i pe toti cei invitati sa se adune in fata bisericii, impreuna cu parintii vostri si nasii copilului. In general, ceremonia de botez dureaza aproximativ o ora. Nu uitati ca in timpul iernii incaperile bisericilor sunt destul de reci, de aceea este important sa va asigurati ca bebelusul este imbracat calduros. Chiar puteti lua mai multe seturi de haine de schimb la voi.

Dupa ceremonie

Cu siguranta veti vrea sa organizati o mica petrecere impreuna cu toti invitatii. Nu uitat sa il invitati si pe preotul care a oficializat slujba. Puteti alege sa serviti doar aperitive si cateva prajituri, cafea, sucuri, apa.

In cazul in care aveti rude care au venit din provincie poate organizati astfel incat sa oferiti un meniu cu feluri principale de mancare. Oricum, astazi puteti oricand scapa griji si puteti apela la o firma de catering.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here